Toiminimiyrittäjästä osakeyhtiömuotoon siirryttyäni kirjanpitäjäni vihjaisi mahdollisuudesta puhelinedun käyttöönottoon samaan tapaan kuin tavallisilla palkkatyöläisillä. Tätä se käytännössä tarkoitti.

Mikä ihmeen puhelinetu?

Puhelinetu tarkoittaa yrittäjän kohdalla sitä, että osakeyhtiö maksaa yrittäjän puhelinliittymämaksut ja voi tarjota hänen käyttöönsä myös yhtiön maksaman puhelimen. Yrittäjä voi hoitaa yhtiön kustantamalla liittymällä myös vapaa-ajan yksityispuheluita. Tällöin muodostuu puhelinetu eli yrittäjän palkkaan lisätään matkapuhelinedun verotusarvo, joka on viime vuosina pysytellyt noin 20 eurossa. Vuonna 2024 puhelinetu on edelleen 20 euroa.

Käytännössä siirsin omissa nimissäni olleen puhelinliittymän yrityksen nimiin ja ilmoitin tilitoimistolle ottavani käyttöön puhelinedun. Näin tilitoimisto osaa huomioida asian palkanmaksuani hoitaessaan.

Kyseessä ei ole puhelinetu, jos yhtiön maksamalla liittymällä hoidetaan ainoastaan työpuheluita.

Esimerkki puhelinedun verotuksesta:

Yrittäjän kuukausipalkka on 3000 euroa ja lisäksi hänellä on käytössään puhelinetu, jonka verotusarvo on 20 euroa kuukaudessa.

Vaikka rahapalkka on 3000 euroa, niin yrittäjä maksaa veroja 3020 euron perusteella verokorttinsa mukaisesti, koska puhelinetu on osa 3020 euron kokonaispalkkaa. Käytännössä yrittäjä maksaa näin palkastaan hieman enemmän veroja verrattuna siihen, että puhelinetua ei olisi käytössä.

Osakeyhtiö kuitenkin maksaa liittymäkulut ja ne ovat yhtiön verotuksessa vähennyskelpoisia eli ne pienentävät osakeyhtiön verotettavaa tulosta.

Mitä puhelinetu kattaa ja mitä ei?

Matkapuhelinetu kattaa koti- ja ulkomaanpuheluista, tekstiviesteistä ja multimediaviesteistä aiheutuneet kustannukset sekä liittymän kuukausimaksuun sisältyvän mobiilidatan käytön.

Mitä tahansa yhtiön maksamalla liittymällä ei toki sovi firman piikkiin tehdä, eli etu ei kata esimerkiksi puhelimen käyttöä maksuvälineenä (paitsi työmatka-ajojen parkkimaksut ja muut vastaavat poikkeukset) tai osallistumista erilaisiin puhelinkeräyksiin tai erikoishinnoiteltuihin äänestyksiin.

Jos yhtiö maksaisi myös tällaiset puhelinetuun sisältymättömät kulut puhelinlaskusta, niin nuo pitäisi Verohallinnon ohjeen mukaisesti huomioida verotettavana palkkana puhelinedun verotusarvon lisäksi.

Nykyään suurin osa liittymistä sisältää rajattoman netin Suomen lisäksi Pohjolan ja Baltian maissa, jolloin mobiilidatan kuluttaminen yksityisasioihin ei lisää laskua penniäkään. Kaukomailla tilanne on tietysti eri, joten reissulassejen kannattaa asia huomioida.

Osakeyhtiön lisäksi myös avoimen ja kommandiittiyhtiön palkkaa saavat ja yhtiössä työskentelevät yhtiömiehet voivat hyötyä puhelinedusta.

Toiminimiyrittäjä ei kuitenkaan voi maksaa itselleen palkkaa, joten myöskään puhelinedun hyödyntäminen ei ole mahdollista. Toiminimi voi toki vähentää yrityskäytön puhelinkulut verotuksessa, jolloin ne laskevat toiminimen verotettavaa tulosta ja veroja maksetaan vähemmän.

Miksi otin puhelinedun käyttöön?

Yhtiön maksama puhelinliittymä on osakeyhtiölle vähennyskelpoinen kulu. Palkkaani lisättävä matkapuhelinedun verotusarvo lisää henkilökohtaisesti maksamieni verojen määrää, mutta tuo summa on selvästi pienempi verrattuna siihen, millaisia liittymäkuluja henkilökohtaisesta puhelimenkäytöstäni syntyy.

Puhelin on yrittäjälle työväline, joten myös uuden matkapuhelimen ostaminen menee yhtiön laskuun.

Pitääkö ottaa yritysliittymä käyttöön, jos liittymän siirtää yhtiön nimiin?

Oma operaattorini totesi, että jos liittymä siirretään omista nimistä yhtiön nimiin, niin liittymän tulisi olla yritysliittymä. Tässä voi kuitenkin olla operaattorikohtaisia eroja, ja monilla operaattoreilla kuluttajaliittymien ja yritysliittymien ehdoissa ja hinnoissa ei järin valtavia eroja ole.

Monessa tapauksessa liittymän nimi muuttuu, mutta nopeus ja hinta ja muut ominaisuudet saattavat pysyä lähes samana. Näin kävi itsellenikin eli käytännössä jatkoin vanhan liittymän käyttöä hieman eri nimellä ja hinnan onnistuin pitämään samana.

Operaattorien listahintojen pikaisen Google-vertailun perusteella tavallinen kuluttajaliittymä näyttäisi kustantavan halvimmillaan noin 15 euroa, jos mukaan vertailuun otetaan neljä tunnetuinta operaattoria. Ahkeralla kilpailuttajalla tai tarjousten ketjuttajalla hinta voi toki olla pienempikin. Tuttavallani on edelleen käytössä kympin liittymä, jota operaattori ei ole kaupitellut uusille asiakkaille enää pariin vuoteen. Moilta saa yritysliittymän selvästi halvemmalla kuin 15 eurolla, mutta puheluista ja tekstiviesteistä maksetaan erikseen ja dataakin on rajattu samaan tapaan kuin edullisimmassa kuluttajaliittymässä.

Telian ja Elisan yrityshinnastoista ei ainakaan vuodenvaihteen 2024 tienoilla löytynyt aivan niin halpoja yritysliittymiä kuin millä hinnalla tavallisen kuluttajaliittymän olisi edullisimmillaan saanut. Keskittäjäetuja kannattaa kuitenkin kysellä, jos esimerkiksi nettiliittymä löytyy jo tietyltä operaattorilta. Varsinkin isommille firmoille on tiettävästi tarjolla diilejä, jotka poikkeavat selvästi hinnastoissa mainituista hinnoista.

Miten puhelinkulut huomioitiin verotuksessa, kun yritysmuotona oli toiminimi?

Toiminimiyrittäjänä toimitin uuden matkapuhelimen ostokuitin kirjanpitäjälleni. Yrityskäytön osuus kaikesta käytöstä oli vajaa puolet, joten tämä osuus ostohinnasta huomioitiin vähennyksenä toiminimen verotuksessa puhelimen sekä liittymälaskujen osalta. Alvit sai vähentää samassa suhteessa, tästä huolehti kirjanpitäjäni alv-ilmoituksilla.

Kyse ei kuitenkaan ole puhelinedusta toisin kuin yhtiömuodossa toimivilla yrittäjillä, jotka voivat maksaa yhtiöstä itselleen palkkaa.

Vaikuttaako puhelinliittymän tai puhelimen hinta puhelinedun verotusarvoon?

Ei vaikuta. Puhelinedun verotusarvo on kiinteä 20 euroa (2024) riippumatta siitä, minkähintainen puhelinliittymä tai puhelin on käytössä. Puhelinetua hyödyntävä yrittäjä voi siis panostaa hieman parempiinkin luureihin ja kattavampia ominaisuuksia sisältäviin liittymiin ilman että verotusarvo nousee.

Puhelinedun hyödyntäminen ei toki ole mitenkään pakollista, jos yrittäjä on onnistunut haalimaan itselleen operaattorilta hyvän tarjouksen, jossa puhelimen yksityiskäyttö on vähäistä ja omissa nimissä olevan liittymän kuukausimaksu pysyy siten matalana.

Artikkelin kuva: Pixabayn ilmainen kuvapankki