Perusta sinäkin oma Blogaaja.fi blogi ilmaiseksi >>
Lainaa.com

Eläkeikää lähestyvä pienyrittäjä raapustelee...

Starttiraha 2024 – 5 ammattia tai toimialaa, joissa tuki on (yleensä) kiven alla

”Starttiraha on aloittaville yrittäjille tarkoitettu henkilökohtainen tuki, joka on suuruudeltaan 37,21 euroa päivässä (2024).”

Tämän fraasin olen lukenut kalvoista kymmeniä kertoja, sillä yrittäjäkurssilla käydessäni starttirahaa ja siihen liittyviä käytäntöjä tuli hinkattua kalloon välillä vähän liiankin kanssa. Kokemuksia starttirahan hakemisesta siis löytyy.

Kahvilayrittäjä ei saanut starttirahaa, joten hän joutui ostamaan laitteet käytettyinä.

Jos yrityksen liikeidea ja puitteet ovat vähänkään sinnepäin, yleensä starttirahaa järjestyy TE-toimiston (eli virallisesti TE-palveluiden) kautta kohtalaisen helposti – papereita saa toki täytellä jonkun tovin, mutta onneksi armon vuonna 2024 on olemassa myös internet. Verkossa tämäkin asia käy nopeammin.

Kaikki eivät kuitenkaan saa starttirahaa. Tämä johtuu siitä, että starttiraha ei saa merkittävässä määrin vääristää kilpailua. Starttiraha ei myöskään saa asettaa uutta yrittäjää parempaan asemaan verrattuna muihin saman toimialan yrittäjiin ja yrityksiin.

Kuvittele, että pienellä paikkakunnalla on jo kaksi kivilemmikkejä myyvää yritystä, kunnes eräänä päivänä uusi yrittäjäkokelas Justiina päättää ryhtyä toteuttamaan täsmälleen samaa liikeideaa. Hän vuokraa kaupungin keskustasta halvan liiketilan, jossa alkaa myydä pihamaaltaan keräämiä kiviä, joille hän on maalannut kasvot. Tätä jaloa tarkoitusta varten hän on perustanut toiminimen.

Justiinan kilpailuvaltti on hinta. Hän myy täysin samanlaisia tuotteita kuin kilpailijansa, mutta paljon halvemmalla! Itseasiassa hinnat ovat niin alhaalla, että Justiinalle ei jää työstään paljoakaan käteen. Sen verran kuitenkin, että starttirahan muodostaman ”ylimääräisen tulonlähteen” ansiosta hän pystyy hakemaan leipää kaupasta ja suoriutumaan vuokranmaksusta.

Justiinan kaksi kilpailijayritystä eivät pysty vetämään hintoja alas, joten viiden kuukauden kohdalla ne lyövät lapun luukulle. Kauppa ei enää käy, koska starttirahan turvin kituuttava Justiina myy samat tuotteet halvemmalla.

Puolen vuoden kohdalla Justiinan starttirahan saaminen päättyy ja hän päättää nostaa kivilemmikkien hintoja. Siihen on nyt varaa, kun paikalliset kilpailijat on hinnoiteltu pois pelistä ja Kiinasta tilattavat kivilemmikit ovat aivan rihkamakamaa Justiinan high tech -tuotteiden rinnalla.

Äskeinen esimerkki oli aivan hatusta heitetty, mutta toivottavasti kuitenkin ymmärsit idean. Starttiraha ei saa asettaa saman toimialan paikallisia yrityksiä eriarvoiseen asemaan. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, ettetkö voisi saada starttirahaa, vaikka samalta paikkakunnalta löytyisikin jo samaa liikeideaa toteuttavia yrityksiä. Jokainen tilanne punnitaan aina tapauskohtaisesti.

Kattavahkon oppaan starttirahaprosessista löydät esimerkiksi Verrattu.fi-sivustolta.

Mutta niin, sitten varsinaiseen asiaan. Ne viisi ammattia, joille starttirahan ehdot tekevät usein tepposet. Eli näille ammattiryhmille tukea ei hevillä heru, vaikka toki poikkeuksia voi aina olla, jos paikallinen kilpailutilanne ei ole kireä.


1. Pizzeria- ja kebabyrittäjät

Moni lienee kuullut tarinan, jonka mukaan jotkut pizzapaikat perustetaan aina parin vuoden välein uudella nimellä starttirahan takia. Tämä on urbaania legendaa, sillä starttirahaa on yleensä hyvin vaikea saada kebabpizzerian tai muun vastaavan ravintolan perustamiseen.

Syrjäiseen taajamaan perustettu paikka voi kuitenkin tehdä asiassa poikkeuksen. Tukea kuitenkaan tuskin tippuu, jos 500 metrin säteeltä löytyy runsaasti vastaavia ruokailupaikkoja.


2. Parturi-kampaajat

Melkein jokaiselta Suomen paikkakunnalta löytynee vähintään yksi parturi-kampaamo. Jos perustat samaa liikeideaa tarjoavan kampaamon olemassa olevan viereen, voi olla hankala osoittaa toteen, etteikö starttiraha vääristäisi kilpailua.

Viime vuosien aikana starttirahan saaminen parturi-kampaamoille on ollut hyvin hankalaa ainakin hieman isommilla paikkakunnilla.


3. Kosmetologit

Käytännössä täysin sama asia kuin parturi-kampaajilla. Kosmetologeilla palvelut kuitenkin voivat erota toisistaan hieman enemmän kuin parturi-kampaamoilla, mikä jättää tulkinnanvaraa.

Jos pystyt leipomaan liikeideasi sisään jotain hieman normaalista kosmetologitoiminnasta poikkeavaa, niin kenties starttirahahanat aukeavat?


4. Hierojat

Ainakaan perushierojille starttirahaa ei helposti tipu. Jos olet kalevalainen jäsenkorjaaja tai muu shamaani, niin tilanne voi olla erilainen.


5. Kahvilayrittäjät

Paikkakunnan ensimmäiselle kahvilalle starttiraha voi järjestyä, mutta sen jälkeen voi olla hankalampaa. Poikkeuksia toki on.

Kannattaa kuitenkin muistaa, että päätökset TE-toimistoissa ovat aina tilannekohtaisia eli ei muuta kuin luuri käteen ja soittoa paikalliselle TE-tädille tai -sedälle tai -henkilölle, mikäli asia mietityttää.

Sellaisia starttirahakokemuksia tällä kertaa, ei muuta kuin eteenpäin.

 

Miksi starttirahaa kannattaa aina hakea?

Starttirahaa maksetaan enintään viideltä päivältä viikossa, joten tuen suuruus on kuukaudessa noin 700 euroa. Kyseessä on nimenomaan tuki, ei laina. Starttirahaa ei tarvitse maksaa takaisin, joten esimerkiksi täydeksi 12 kuukauden ajanjaksoksi (6kk + 6kk) saatu starttiraha tarkoittaa käytännössä yli 8000 euron vastikkeetonta tukea yrittäjälle. Tämä tarkoittaa varsin hyvää tuntikorvausta sille ajalle, jonka starttirahalomakkeiden rustaaminen kestää.

Starttiraha on nimenomaan yrittäjän, ei yrityksen tuki. Rahan voi siis käyttää esimerkiksi vuokranmaksuun tai ruokakuluihin. Kyseessä on henkilökohtainen tuki sille ajalle, kun yrityksen ei vielä voida olettaa tuovan riittävästi elantoa.

8000 euron tuki on merkittävä etu verrattuna siihen, että yritystoiminta jouduttaisiin polkaisemaan käyntiin esimerkiksi pankin myöntämän rahoituksen tai henkilökohtaisen lainan turvin. Vertailun perusteella tavallisestakaan pankista ei nykyisessä korkoympäristössä saa lainaa alle 10 prosentin korolla, jos lainalle ei ole asettaa vakuuksia. Varsinaiset yrityslainat ovat vielä kalliimpia, koska korkokattosääntely koske niitä.

Starttiraha voikin olla hyvin merkittävä tuki toimeentulon kannalta ensimmäisenä vuonna, kun myynti ei välttämättä vielä vedä.

 

Muutama sananen starttirahahakemuksen liiketoimintasuunnitelmasta

Monien alueellisten TE-palveluiden sivuilla kehotetaan käyttämään starttirahahakemuksen liitteeksi vaadittavan liiketoimintasuunnitelman rustaamiseen Oma Yritys-Suomen LTS-pohjaa.

Palveluita myyvälle yrittäjälle pohja ei välttämättä ole kaikkein paras, vaan se soveltuu parhaiten tavaroita myyvälle yrittäjälle. Soveltaminen on kuitenkin sallittua ja ainakaan omalla kohdalla starttirahan saaminen ei vaatinut kovinkaan monimutkaista LTS:ää, koska oman yritystoimintani kulut ovat minimaaliset ja koostuvat lähinnä yrittäjän eläkevakuutuksesta, kirjanpidosta ja muutamista ohjelmistomaksuista (esim. laskutusohjelma).

Ihan riittävän LTS:n sain silti kasaan kyseisellä pohjalla, vaikka kovin kattavasta infopläjäyksestä ei voida puhua.

Ps. Muista hakea starttirahaa ennen päätoimisen yrittäjyyden aloittamista. Tukea ei myönnetä enää siinä vaiheessa, jos päätoiminen liiketoiminta jo aloitettu. Tunnen takavuosilta tapauksen, jossa starttiraha jäi saamatta, koska henkilö oli ottanut loparit päätoimisesta palkkatyöstään ja tehnyt yritystoimintaa valmistelevia toimenpiteitä, vaikka varsinaisia perustamispapereita ei vielä oltukaan lähetetty kaupparekisteriin.

Previous

Yrittäjän puhelinetu – mitä se käytännössä tarkoittaa?

Next

YEL vai TyEL yrityksen osaomistajalle?

2 Comments

  1. Vuoden 2024 starttirahan hakuohjeet on julkaistu, voit lukea ne tästä https://www.talous24.fi/yrittajyys/starttiraha/

    Lyhyesti, sitä maksetaan 740€/kk maksimissaan 12 kuukauden ajan ja hakeminen on verrattain helppoa kun luet simppelit 3 kohdan ohjeet

  2. Tavallaan täysin ymmärrettävä, tavallaan täysin väärin. Eihän julkisen sektorin tehtävä ole ratkoa yrittäjien välistä kilpailua vaan auttaa uusi yrittäjä jaloilleen. Jos yritys ei kestä uuden yrittäjän tuloa markkinoille, heikkoa on.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ilmaisen julkaisemisen puolesta: Blogaaja.fi