Yrittäjän sähkösopimuksen valinta voi tuntua yksinkertaiselta, mutta erityisesti kotona työskentelevien yrittäjien kohdalla valintaan liittyy muutamia sudenkuoppia. Kun yrityksellä on erillinen liiketila, tilan sähkösopimus solmitaan käytännössä aina yrityksen nimiin – ja hyvä niin. Liiketilan kulut ovat tällöin yksiselitteisesti yritystoiminnan kuluja, jotka vähennetään suoraan verotuksessa. Mutta mitä tehdä, jos harjoitat yritystoimintaa osittain tai kokonaan kotona? Pitäisikö sähkösopimus solmia firman vai omiin nimiin? Tämä kysymys jakaa mielipiteitä, ja päätöksen vaikutukset voivat ulottua sopimuksen ehdoista ja sanktioista aina verotukseen asti. Aihe nousi mieleeni, kun sähköyhtiön myyntitykki soitteli ja ehdotti kotini sähkösopimuksen siirtämistä yrityksen nimiin.


Kuluttaja-asiakkaan sopimusehdot ovat lähtökohtaisesti paremmat verrattuna yrityksiin

Ensimmäinen tärkeä huomio on sopimusehtojen ero kuluttaja-asiakkaiden ja yritysten välisten sopimusten välillä. Kuluttajien sähkösopimukset tarjoavat usein

  • joustavammat peruutusehdot
  • alhaisemmat sopimussakot ja
  • edullisemmat perintäkulut (jos et syystä tai toisesta maksa sähkölaskuja).

Yritysten välisessä kaupankäynnissä nämä ehdot ovat yleensä tiukempia ja kalliimpia. Jos esimerkiksi yrityksesi toiminta muuttuu tai sähkön hinta nousee merkittävästi, määräaikaisen sähkösopimuksen irtisanominen voi tulla kalliiksi. Yrittäjä Savosta kertoi taannoin Yrittäjät.fi-sivuston artikkelissa kokemuksistaan, joissa ennenaikaisen sopimuksen päättämisestä koitui lähes 2000 euron sopimussakko. Tapaus korostaa sopimusehtoihin perehtymisen tärkeyttä, erityisesti silloin, kun sopimus tehdään yrityksen nimissä.

Kotona toimiva toiminimiyrittäjä voi usein pitää sähkösopimuksensa yksityishenkilön nimissä ja silti vähentää yritystoimintaan liittyvän osuuden sähkölaskuista verotuksessa. Tämä onnistuu joko kaavamaisen työhuonevähennyksen avulla tai todellisten kulujen perusteella.

Osakeyhtiön kohdalla tilanne on erilainen: sähkösopimus tulisi olla yhtiön nimissä, jotta sähkökulut voidaan vähentää suoraan yhtiön verotuksessa.

Määräaikainen vai pörssisähkösopimus?

Toinen merkittävä valinta on, solmiko määräaikaisen sähkösopimuksen vai valitseeko pörssisähkön. Molemmissa vaihtoehdoissa on omat hyötynsä ja haittansa, ja sopiva ratkaisu riippuu yritystoiminnan luonteesta ja sähkönkulutuksesta.

Määräaikainen sopimus tuo ennakoitavuutta

  • Määräaikaisessa sähkösopimuksessa hinta pysyy samana koko sopimuskauden ajan, mikä tekee siitä helposti ennakoitavan. Toisaalta kiinteähintaisiin sopimuksiin on aina leivottu sisään sähkönmyyjän riskilisä.
  • Sopimukseen sitoutuminen tarkoittaa, että siitä irtautuminen ennen määräaikaa on yleensä kallista ja hankalaa. Ainakin, jos kyse on muusta syystä kuin muutosta.

Pörssisähkösopimus on usein edullisempi, jos sähkönkulutusta on mahdollista ajoittaa

  • Sopimus mahdollistaa edullisimpien tuntien hyödyntämisen ja voi tarjota säästöjä suurkuluttajille, jotka seuraavat aktiivisesti hintoja.
  • Hinnat vaihtelevat tunneittain, joten se vaatii tarkkaa kulutuksen ajoittamista sekä aktiivista hintaseurantaa.

Pörssisähkösopimuksissa on hyvä muistaa, että spot-hinta on kaikilla yhtiöillä sama. Kustannukset syntyvät kuitenkin myös kuukausittaisista perusmaksuista ja marginaaleista eli välityspalkkioista, joissa voi olla merkittäviäkin eroja. Erityisesti sähkön suurkuluttajille nämä voivat muodostaa yli sadan euron vuotuisen eron kahden eri sopimuksen välille. Siksi myös pörssisähkösopimusten vertailu kannattaa muistaa tehdä niin kuukausimaksun kuin marginaalin osalta.

Omasta sähkönkulutuksesta on mahdollista saada tietoa niin sähkölaskusta kuin Fingridin näppärästä DataHub-palvelusta.

Vältä yllättävät ansat ja kysy tarvittaessa neuvoa kirjanpitäjältä

Lopuksi tärkein ohje: älä tee sähkösopimuspäätöstä hätiköiden. Lue sopimusehdot tarkasti ja varmista, että ymmärrät, mihin sitoudut. Jos olet epävarma esimerkiksi sopimuksen verovaikutuksista tai vähennysoikeudesta ja -prosenteista, ota yhteyttä kirjanpitäjään ennen sopimuksen solmimista.

Erityisesti myyntitilanteessa annettuja lupauksia kannattaa arvioida kriittisesti. Jos sopimusehdot eivät vastaa luvattua, on syytä reklamoida viipymättä. Näin toimimalla voit välttyä ikäviltä yllätyksiltä ja mahdollisilta taloudellisilta tappioilta.

Yrittäjän sähkösopimusvalinta voi tuntua pieneltä yksityiskohdalta kymmenien muiden kulujen joukossa, mutta sen vaikutukset voivat olla merkittäviä, jos kaikki ei mene putkeen. Siksi on hyvä ottaa aikaa, vertailla vaihtoehtoja ja tehdä päätös, joka palvelee parhaiten omaa yritystoimintaa.

Kuvituskuva: Pixabayn ilmainen kuvapankki